Etalagebenen?!
Is het hebben van ‘etalagebenen’ een nieuw ziektebeeld als gevolg van te veel winkelen? Etalagebenen hebben niets met winkelen te maken, behalve dat de fysiotherapeut op de hoek van de Dorpsstraat in Rosmalen er wel alles van weet en aan kan doen.
‘Claudicatio Intermittens’ is de medische term die gewoonlijk ‘etalagebenen’ wordt genoemd. Verkalking en vetafzetting in de wand van de slagader blokkeren de slagader, waardoor zuurstofrijk bloed de spieren niet meer kan bereiken. Die gaan daardoor verzuren en dat doet gemeen zeer. Hierdoor hebben de mensen die deze aandoening hebben dikke kans dat ze op den duur iedere honderd meter even moeten stilstaan, omdat verder lopen niet lukt vanwege de pijn. Even stilstaan voor een etalage tot de krampende pijn wegtrekt is dan pure noodzaak. In Nederland hebben circa 400.000 mensen last van ‘etalagebenen’.
Dotteren is een vaak toegepaste behandelvorm: operatief rekt een arts het vernauwde bloedvat op met een ballonnetje. In 35 procent van de gevallen is binnen twee jaar tijd opnieuw een operatie nodig. Dit is gebleken uit onderzoek van het Eindhovense Catharina ziekenhuis. Het is niet echt een langetermijnoplossing. Het beste medicijn blijkt wandelen. Hoewel dit zeer pijnlijk en tegenstrijdig lijkt, is dit de beste oplossing, volgens vaatchirurg Joep Teijink. Onder begeleiding van een gespecialiseerde fysiotherapeut (lid van ClaudicatioNet) deelnemen aan een gesuperviseerd loopprogramma van ongeveer 3 maanden, geeft je bijna 80% kans dat je niet hoeft te worden geopereerd. De onderzoeken tonen aan dat looptherapie bij ‘etalagebenen’ niet alleen veiliger en beter is voor de patiënt, maar ook kostenbesparend is.
Uiteindelijk ook leuk voor onze eigen portemonnee, want winkelen is het toch leuker dan te moeten blijven stilstaan voor een etalage?!
Meer blogs
Contact
Maandag t/m donderdag
van 8.00 tot 20.00 uur
Vrijdag
van 8.00 tot 18.00 uur