Haptotherapie

Wat is haptotherapie?

Je echte ik
Je opvoeding en relaties. Je werk. De mensen om je heen en belangrijke gebeurtenissen in je leven hebben je gevormd tot wie je nu bent. Maar ben je ook nog wel jezelf?

Je gevoel als kompas
Emotionele problemen en lichamelijke klachten staan meestal niet los van elkaar. Je lichaam en geest zijn immers één geheel. Haptonomie betekent letterlijk ‘de leer van het gevoel’ en haptotherapie leert je te luisteren naar je gevoel. Rationeel kunnen denken is van levensbelang, maar gebruik je daarbij je gevoel als kompas, dan doe je niet alleen wat ‘verstandig’ is, maar ook wat goed vóelt.

En dat is belangrijk, want als er veel tegenstellingen bestaan tussen verstand en gevoel – bijvoorbeeld tussen wat je moet of denkt te moeten en wat je eigelijk zou willen – gaat het wringen. Letterlijk, in je lichaam.

Contact

Maandag t/m donderdag
van 8.00 tot 20.00 uur

Vrijdag
van 8.00 tot 18.00 uur


De haptotherapeut probeert dat bewustzijn te versterken door middel van gesprekken, oefeningen en aanraking.

Juist de aanraking is wat haptotherapie onderscheidt van gesprekstherapieën. Je lichaam reageert puur en direct. Denk maar aan verstijven van angst of kriebels in je buik als je verliefd bent; het zijn pure lichamelijke uitingen van emoties. In eenvoudige oefeningen ‘verraadt’ je lichaam je primaire impulsen. Wat voel je als iemand je, letterlijk of figuurlijk, te ná komt? Hoe stevig sta of zit je op een evenwichtstol? Durf jij je achterover te laten vallen en erop te vertrouwen dat je opgevangen wordt? Bovendien bepaalt je houding voor een groot deel de manier waarop andere mensen jou zien. We staan stil bij hoe je loopt, staat, zit en wat je daarmee uitstraalt. Wat er met je gebeurt als je dat verandert, is vaak verrassend!

De haptotherapeut houdt je als het ware een spiegel voor, helpt je de oorzaak van de problemen boven tafel te krijgen, geeft je handvatten en probeert samen met jou verandering te bewerkstelligen. Gevoelens overkomen je, daar kies je niet voor, maar je kunt wel kiezen hoe je met die gevoelens omgaat. Het besef dat je die keuze hebt, maakt je sterker.

Je staat steviger in je schoenen en kan beter grenzen stellen. Voor jezelf, maar ook naar anderen.

Haptotherapie brengt veel teweeg. Je leert veel over jezelf, weggestopte emoties kunnen loskomen, nieuwe gevoelens worden aangesproken. Dat is niet altijd even makkelijk. Ga de uitdaging van haptotherapie daarom alleen aan, als je echt bereid bent om aan jezelf te werken.

Onze haptotherapeut

Petra van Rhee Fysio Rosmalen

Petra van Rhee

Praktijkeigenaar, Haptotherapeut
Fysiotherapeut

Aangesloten bij VVH als GZ therapeut

Werkdagen: dinsdag, woensdag, vrijdag

BIG nr: 99043100804

Scroll naar boven