Winkelen is topsport

Voor veel mensen is even winkelen en nieuwe kleren passen zeer ontspannend en krijg je er juist energie van. Als je gezond bent tenminste, maar als je COPD hebt, zijn alledaagse activiteiten een flinke lichamelijke inspanning.

Wat is COPD? De Engelse afkorting staat voor ‘Chronic Obstructive Pulmonary Disease’. Dit betekent ‘chronische obstructieve longziekte’: een langdurige, blijvende longziekte met vernauwing van de luchtwegen. De benauwdheid of kortademigheid, gecombineerd met veel hoesten, zorgt voor langdurige vermoeidheid.

Onvoorspelbare ziekte

Een longziekte / COPD is onzichtbaar. Aan de buitenkant is niet altijd zichtbaar hoe het met iemand gaat; of iemand last heeft van de parfum, andere luchtjes of van de sigarettenrook op een terras. Tevens is COPD een onvoorspelbare ziekte. Zo kan het zijn dat iemand zich de ene dag prima voelt en de andere dag geen stap kan verzetten, omdat hij te moe of te benauwd is. Dit is voor de patiënt zelf al heel moeilijk om te accepteren en ermee om te gaan, laat staan voor de omgeving die dit allemaal niet kan voelen. Het is misschien wel een van de moeilijkste dingen van het hebben van COPD: moe zijn en minder energie hebben. Niet meer kunnen doen wat je vroeger deed en wat je graag zou willen doen.

Nauwelijks puf

Voor veel longpatiënten is het herkenbaar: na de dagelijkse klusjes blijft er nauwelijks ‘puf’ over om iets gezelligs te doen. Veel mensen profiteren optimaal van een goede dag, die ze vaak weer moeten bekopen met een slechte dag. Iemand met COPD presteert met zijn dagelijkse bezigheden al op hoog niveau. Neem het opruimen van de boodschappen. Een gezond persoon verbruikt dan ongeveer een kwart van de maximale hoeveelheid lucht die hij als voorraad heeft. Iemand met COPD, die maar weinig last heeft van de kortademigheid, verbruikt het dubbele: de helft dus van de beschikbare lucht. Iemand met ernstig COPD verbruikt zelfs nog meer: bijna 3 keer zoveel als iemand die gezond is.

Topsport

Het aantrekken van sokken, schoenen en een vest lijken lichte handelingen, maar ze kosten iemand met ernstige COPD 3 keer zoveel inspanning. Na het ‘simpele’ ochtendritueel zoals opstaan, douchen, aankleden en ontbijten is er dan al veel energie opgebruikt voor iemand met COPD. De dag moet nog beginnen. Tegelijkertijd is bewegen juist een medicijn. Als je regelmatig sport of beweegt, worden de ademhalingsspieren sterker en neemt de longinhoud toe. Bovendien train je ook de zuurstofopname van de spieren. Hierdoor kun je met minder zuurstof toch meer doen. Je voelt je beter en je raakt minder snel vermoeid. Bewegen = therapie!

Scroll naar boven